۴ سال پیش

انشا درباره بازدید از یک مکان تاریخی

انشا درباره بازدید از یک مکان تاریخی

پرسش های عینی بازدید از مکان تاریخی‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ عالی قاپو:

  • عمارت عالی قاپو به چه تاریخی برمی‌گردد؟
  • کاربرد عمارت عالی قاپو چه بوده است؟
  • تزیینات عالی قاپو چیست؟
  • زیباترین قسمت عالی قاپو کدام است و چه ویژگی هایی دارد؟
     

مقدمه

در سفری که به اصفهان رفتیم، از جاهای دیدنی و مکان های تاریخی فراوانی بازدید کردیم که هر کدام زیبایی جادویی و فراموش نشدنی خودشان را داشتند، اما جایی که مرا بیش از همه تحت تاثیر قرار داد، عمارت عالی قاپو بود که در پیچ و خم پله ها و طبقاتش قلبم را جا گذاشته ام و صحبت هایی که راهنمای گردشگری برای ما بازگو می‌کرد را به خاطر سپرده ام. 

تنه انشا

عمارت عالی قاپو که در ضلع غربی میدان نقش جهان قرار دارد با ستون های بلند و ظاهری فریبنده توجه بینندگان را به خود جلب می‌کند، اما ورد به این عمارت و بازدید از طبقات آن، تجربه ی بی نظیری خواهد بود. این ساختمان در ابتدا در ورودی دولتخانه صفوی بوده و ظاهری ساده داشته، اما آنچه ما اکنون می‌بینیم به مرور زمان به آن اضافه شده است. ابتدا در طول سلطنت شاه عباس طبقاتی به آن افزوده شده و سپس در زمان شاه عباس دوم ایوان ستون‌دار که حالا از نمای بیرونی می‌بینیم و بسیار زیباست به آن افزوده شده است. 

کاربرد این عمارت در واقع این بوده که شاه عباس صفوی از ایوان عالی قاپو، بازی چوگان و نمایش هایی را که در میدان نقش جهان اجرا می‌شده تماشا می‌کرده است. همچنین شاه در تالارهای طبقه همکف عمارت عالی قاپو به امور مملکت می‌پرداخته و قانون‌های لازم را آنجا صادر می‌کرده است . از دیگر کاربردهای این کاخ زیبا باید به پذیرایی از مهمانان ویژه شاه عباس اشاره کرد. شاه صفوى سفیرها و شخصیت‌هاى والامقام را در این کاخ به حضور می‌پذیرفته است.

نمای بیرونی عالی قاپو با کاشی هفت رنگ و تزئینات و خطوط اسلیمی تزیین شده است و نمای داخلی عمارت را نیز گچ‌بری ها و لایه چینی هایی با نقش و نگارهای گل و بته و شکارگاه و حیوانات و پرندگان تزیین شده. همچنین مینیاتورهای ایرانی و خارجی بر روی دیوارها، زیبایی خیره کننده ای به این مکان تاریخی داده و آن را متمایز کرده است. مینیاتورهای ایرانی که کار هنرمند معروف عصر صفوی «رضا عباسی» است، عالی قاپو را در دسته آثار باشکوه و بسیار نفیس عصر صفوی قرار داده است.

اما زیباترین قسمت عالی قاپو را باید «تالار موسیقی» یا «اتاق صوت» دانست. گچ بری‌هایی به شکل انواع جام و صراحی که در طاق‌ها و دیوارها تعبیه شده خیره کننده است. این گچ بری ها  باعث می‌شده انعکاس نغمه‌ های نوازندگان گرفته شود و صداها به صورت طبیعی و بدون انعکاس صوت، به گوش برسد. در واقع این گچ بری های زیبا، ابتکاری خلاقانه و هنرمندانه برای عایق کردن صدای آلات موسیقی بوده که امروزه در استودیوهای مجهز به شکلی دیگر انجام می‌دهند. 

در این تالار خیره کننده، به هر کجا که نگاه کنید از دیوارهای تزیین شده با تورفتگی ها به شکل های جام و صراحی و سقف و گنبد، نوای زیبایی که در طول تاریخ سرگردان شده را می‌شنوید و گویی جادو شده باشید، دیگر هرگز این منظره را از خاطر نمی‌برید.

نتیجه گیری

متاسفانه عمارت عالی قاپو در طول تاریخ و بر اثر حمله افغان‌ها، ویرانی هایی که ظل السلطان در دوران قاجار ایجاد کرده و بی توجهی طولانی مدتی که به این مکان تاریخی شده، دچار آسیب فراوانی شده است. با این حال در سال‌های اخیر توجه بیشتری به آن شده و مرمت هایی در این کاخ زیبا صورت گرفته است. بازدید از این مکان تاریخی، به هر گردشگری که پا به اصفهان می‌گذارد توصیه می‌شود.