پرسشهای عینی درباره دریا:
به آبهای شور با حجم بسیار که محوطهی پهناوری را فرا میگیرند و به اقیانوس راه دارند دریا گفته میشود. دریاها از دریاچه بزرگتر و از اقیانوس ها کمی کوچکترند. تقریباً سه ربع از سطح کره زمین با دریاها پوشانده شده است، تا آنجا که از فضا، سیاره ما شبیه تیله ای آبی به نظر میرسد.
آب دریاها شور است و این شوری برای زنده ماندن و فاسد نشدن موجودات دریایی حیاتی است. اگر آب دریا شیرین بود، خطر گندیدن آب بیشتر میشد؛ در آن صورت، در آب دریاها موجودی زنده باقی نمیماند. بدین ترتیب بخش عظیمی از منبع غذایی و حتی دارویی انسانها نیز، از میان میرفت. از طرف دیگر با فاسد شدن آب دریاها و اقیانوسها، حیات انسانها و سایر حیواناتی که در خشکی زندگی میکنند هم مورد تهدید قرار میگرفت.
محیط دریا به عنوان یک زیستگاه، دارای تنوع بسیار فراوانی از زندگی است. از کوچکترین گیاهان ذرهبینی تا تنومندترین گیاهان در دریاها میرویند. تاکنون راهی برای پی بردن به شماره موجودات دریایی و حتی تخمین میزان آنها که سر به میلیاردها میزند، پیدا نشده است. دانشمندان اثبات کردهاند که حتی در عمیقترین نقاط دریا نیز که هیچ نوری نیست، جانورانی یافت میشوند. در اعماق دریا جانورانی وجود دارند که از خودشان نور ساطع میکنند. اندام چنین جانورانی، چنان مقاوم و محکم است که میتواند فشار زیاد آب را در اعماق دریا تحمل کنند. عظیمترین جانوران روی زمین را نیز در دریاها میتوان پیدا کرد.
وجود دریاها تاثیر و فواید بسیاری در زندگی بشر دارد. دریا یکی از مهمترین منابع تغذیه انسان را تشکیل میدهد و همه ساله میلیونها تن گوشت تازه از دریا صید میشود. محیط دریا بهترین شرایط رشد و پرورش را برای موجودات دریایی دارد. امروزه به لحاظ پزشکی ثابت شده است که مواد غذایی دریایی و گوشت ماهیها، سالمترین و غنیترین منبع غذایی است که سرشار از ویتامینهای مفید برای بدن انسان است.
از گذشته تا کنون، دریاها و اقیانوسها، از مهمترین راههای ارتباطی میان قارهها و کشورها بوده اند. امروزه دریا مسیری ضروری برای تجارت، مسافرت، استخراج مواد معدنی و تولید برق محسوب میشود و نقش آن در زندگی انسان ها بسیار پررنگ است.